https://www.nieuwsblad.be/cnt/dmf20240903_95627134
DEINZE – Het einde van de legislatuur is in zicht en de gemeenteraadsverkiezingen in oktober komen eraan. Tijd om het rapport van Deinze op te maken. Welke beleidsdoelstellingen werden behaald en hoe evalueren meerderheid en oppositie zelf de voorbije zes jaar?
DE WERVEN VAN DEZE LEGISLATUUR
Gerealiseerd: Het Leietheater
Een van de gerealiseerde projecten van de afgelopen bestuursperiode is het Leietheater dat in september 2019 in gebruik genomen werd. Met de realisatie van de Uitpas is het ook toegankelijker geworden voor mensen die het financieel wat moeilijker hebben. De kostprijs van het theater kwam in totaal op 9 miljoen euro, wat 1 miljoen euro meer was dan aanvankelijk geraamd. Het theater heeft een totale capaciteit van 450 toeschouwers.
“Toen ik nog schepen van Cultuur was, werd ik door Jan Briers in Terneuzen uitgenodigd voor de inwijding van het Scheldetheater”, zegt burgemeester Jan Vermeulen (CD&V). “Toen wist ik al dat we ooit het Leietheater zouden bouwen in Deinze. Ik ben er trots op dat we een droom van alle Deinzenaren gerealiseerd hebben.”
“Het Leietheater zorgt voor theater, muziek, dans en film dicht bij huis”, zegt Annick Verstraete (GroenRood). “Het is wel belangrijk dat het Leietheater verbindingen aangaat met andere cultuurhuizen en alle cultuurverenigingen.”
Gerealiseerd: De rondweg Ter Mote in Nevele
De Omweg Ter Mote was een werk van lange adem dat er pas is kunnen komen dankzij de fusie met Nevele. Het dossier liep namelijk telkens vast bij de Raad van State. Na de fusie kon de stad de nodige gronden verkrijgen om het tracé aan te leggen. De omweg ontlast de dorpskern van Nevele.
Gerealiseerd: Het woonzorgcentrum Karel Picqué
Het nieuwe gebouw voor het woonzorgcentrum Karel Picqué is met zijn kostprijs van 12 miljoen euro de grootste investering van de stad in de afgelopen legislatuur. “De vergrijzing is een van de grote uitdagingen waar onze samenleving voor staat”, zegt Vermeulen. “Het woonzorgcentrum Karel Picqué maakt deel uit van ons strategisch zorgplan voor de toekomst”.
In uitvoering: Mobiliteitsplan
Het mobiliteitsplan ontwikkelt een toekomstvisie voor de mobiliteit in de stad Deinze. Het beleidsinstrument is echter onderhevig aan verschillende factoren zoals stadskernvernieuwing, toenemend verkeer, nieuwe verkavelingen en bouwprojecten. De eerste grote realisaties worden pas verwacht in 2030.
“De focus van ons beleid moet liggen op het aantrekkelijk maken van wandelroutes via goede fietspaden, veilige oversteekplaatsen en een traag wegennetwerk”, zegt Verstraete. “Er moet een echt fietsroutenetwerk uitgebouwd worden met alternatieve vervoersmiddelen via openbaar vervoer en de inzet van pendelbussen. Daarmee is de verkeersknoop nog niet helemaal opgelost, maar kan er al in grote mate een alternatief voor de auto worden gekozen.
Niet gerealiseerd: Nieuwe bibliotheek Deinze
Voor de nieuwe bibliotheek werden al verschillende locaties naar voor geschoven, waaronder de oude RAC-gebouwen en het oude stadhuis. Het nieuwe plan is om ze onder te brengen op de site van de Molens in Deinze, maar die plannen zijn nog niet concreet.
Het eindrapport
De score van de meerderheid voor het stadsbestuur: 8,5/10
“De afgelopen legislatuur deed ik de job die voordien door vier mensen gedaan werd”, zegt burgemeester Jan Vermeulen (CD&V). “Voor de fusie waren er namelijk twee burgemeesters en twee OCMW-voorzitters. Het is dan ook logisch dat niet alles loopt zoals het had moeten lopen.”
“Als een van de eerste gemeentes in Vlaanderen hebben wij zo’n grote fusie gerealiseerd”, zegt schepen van Cultuur Rutger De Reu (CD&V). “Op korte tijd zijn we er niet alleen in geslaagd onze administraties op elkaar af te stellen, maar ook om mooie projecten te realiseren.”
“De belastingsverlaging, enerzijds die door de fusie, en die van 2024 van 7,2 procent naar 6,9 procent is ook een belangrijke beslissing van deze beleidsploeg waar ik best tevreden mee ben”, zegt schepen van Financiën Sofie D’Hondt (Open Deinze). “Financiële gezondheid bereiken, sterke investeringsplannen hebben en onze burgers bovendien een belastingvoordeel kunnen geven in een periode van crisissen, is een sterk signaal naar de kiezer.”
De score van de oppositie voor het stadsbestuur: 5/10
“Veel voorziene investeringen zijn niet gebeurd”, zegt Annick Verstraete (GroenRood). “Het meerjarenplan dat door deze meerderheid is opgemaakt is dus allesbehalve gerealiseerd. We geven wel goede punten aan het bestuur op het vlak van sport en cultuur, maar voor ons houdt Deinze nu te weinig rekening met de diversiteit aan inwoners. Er is te weinig werk gemaakt van de verkeersveiligheid en verkeersleefbaarheid. De klemtonen die voor ons zo belangrijk zijn, namelijk het sociale, participatieve en ecologische, komen te weinig aan bod.”
Bart Vermaercke (N-VA) geeft het beleid goede punten op vlak jeugdbeleid, kinderopvang, creatie van jeugdlokalen en de rondweg Ter Mote in Nevele. Hij vindt echter dat er op andere vlakken nog veel werk aan de winkel is. “Dit stadsbestuur kenmerkt zich echter ook door een gebrek aan transparantie naar de gemeenteraad toe”, zegt Vermaercke.
“Burgerparticipatie laat ook te wensen over. Denk maar aan de roep in de Negenstratenwijk om de Poelstraat in twee richtingen open te houden. De 1.000 ondertekenaars van de petitie zijn eigenlijk gewoonweg uitgelachen.”