Participatie betekent dat we samen de stad maken: met alle inwoners, de actieve organisaties, ondernemers en het stadsbestuur.
Het betekent ook dat iedereen een plek heeft, een stem kan laten horen, kan deelnemen aan het vrijetijdsleven, kansen krijgt om te werken en actief kan bijdragen aan onze gemeenschap.
Samenleven in diversiteit staat voorop, met verbinding, inclusie, participatie en gelijke kansen als sleutelbegrippen.
Ja! Voor een inclusieve stad, waar elke stem telt en iedereen kan meedoen!
Thema I: Participatie
Participatie en democratie
Bij Groen & Vooruit zetten we ons in voor een transparant en betrokken bestuur. Daarom zorgen we voor livestreams van gemeenteraadsvergaderingen en delen we alle relevante documenten, zodat iedereen volledig geïnformeerd is. We geven inwoners een echte stem via het burgerkwartier, waar goede ideeën rechtstreeks tijdens de gemeenteraad kunnen worden voorgesteld. Onze adviesraden openen we voor iedereen die mee wil denken, waardoor ze een eerlijke afspiegeling van onze samenleving worden.
Kinderen krijgen bij ons ook een plek in de politiek via een kindergemeenteraad, en we luisteren actief naar de ideeën van jongeren en ouderen in onze gemeenschap. We maken informatie voor iedereen toegankelijk en begrijpelijk, en we betrekken inwoners vanaf het begin bij grote projecten om samen tot de beste oplossingen te komen.
Door burgerplatformen te ondersteunen, versterken we de samenwerking tussen buurt en bestuur, en met het uitdaagrecht geven we burgers de kans om overheidstaken zelf op te pakken als ze denken dat het beter kan. Bij complexe vraagstukken brengen we via burgerpanels de kennis en ideeën van onze inwoners samen, en we organiseren open dialoogavonden om iedereen een kans te geven mee te praten over de toekomst van onze stad.
Samen bouwen we aan een eerlijke, transparante en duurzame toekomst.
- Een transparante gemeenteraad. Een open en toegankelijk stadsbestuur voorziet in een livestreaming van de gemeenteraad. Bij de publicatie van de agenda van de gemeenteraad op de website wordt niet alleen het raadsbesluit gepubliceerd, maar ook de documenten die aanleiding hebben gegeven tot die beslissingen. Hierdoor maken we alle informatie over agendapunten volledig beschikbaar voor het publiek. We informeren op een toegankelijke manier over de beslissingen die genomen worden in de gemeenteraad.
- Het burgerkwartier. We bieden inwoners de mogelijkheid om tijdens de gemeenteraad hun spreekrecht uit te oefenen via het burgerkwartier. Als iemand een idee heeft dat heel de stad ten goede kan komen, kan die een verzoekschrift indienen om dit tijdens het burgerkwartier op de agenda van de gemeenteraad te zetten. Als het punt geldig wordt verklaard, dan krijgt de indiener vijftien minuten om het mondeling toe te lichten. Zo zorgen we voor een duidelijke en gestructureerde aanpak om met de vragen en ideeën van inwoners om te gaan.
- Adviesraden 2.0. Adviesraden die streng selecteren wie wel en niet mag deelnemen, zijn niet meer van deze tijd. De adviesraad van 2025 wil meer inwoners betrekken via een open oproep voor iedereen met interesse. Dit maakt de adviesraden minder politiek en meer een afspiegeling van de samenleving. We veranderen adviesraden in dynamische participatiegroepen. Adviesraden krijgen steun van stadsambtenaren en overleggen regelmatig met de verantwoordelijke schepen. Voor alle grote projecten vragen we systematisch om advies en nemen deze adviezen mee in onze beslissingen. Daarnaast verbeteren we de samenwerking tussen de adviesraden door ze te groeperen in clusters: vrije tijd, welzijn en ruimte.
- Kindergemeenteraad We geven bijzondere aandacht aan de stem van onze kinderen. Samen maken we van onze stad een kindvriendelijke stad, waarbij we de eerste stappen zetten met een kindergemeenteraad. De kinderen die in deze raad zitten geven advies aan de gemeenteraad. De kinderen bepalen zelf over welke thema’s ze het willen hebben. Alle kinderen uit het vijfde en zesde leerjaar kunnen zich kandidaat stellen.
- Permanente dialoog met jongeren en ouderen. De seniorenadviesraad (SAR) en de jeugdraad zijn de kanalen bij uitstek voor structurele inspraak- en participatie. We betrekken deze raden actief bij de opmaak en de uitvoering van het meerjarenplan. Om de noden van ouderen in kaart te brengen, wordt op regelmatige basis een behoefteonderzoek gedaan. We richten ons ook specifiek naar ouderen die moeilijker te bereiken zijn of minder goed ter taal zijn. Ook hier zal de inzet van de SAR belangrijk zijn.
- Inwoners aan zet. Onze inwoners voelen zich betrokken en willen meer inspraak en actief bijdragen.Het lokale niveau is perfect om onze democratie te vernieuwen. Inwoners moeten goed geïnformeerd zijn om samen te kunnen overleggen, beslissen en handelen. We staan voor transparantie en willen participatie in elk dossier verankeren. Zo zorgen we ervoor dat de beslissingen van de stad beter aansluiten bij de wensen en behoeften van de inwoners.
- Openbaarheid van bestuur. Openbaarheid van bestuur is een levende praktijk! We maken informatie zo toegankelijk, begrijpelijk en doorzoekbaar mogelijk. We streven naar laagdrempeligheid, zowel in het stadhuis als op onze website en op papier. Heldere taal en toegankelijkheid voor mensen met een beperking zijn daarbij essentieel.
- Grote projecten vanuit betrokkenheid. We ontwikkelen een goed doordacht inspraakproces waarbij niet alleen de uitkomst telt. Bij grote projecten zoals ruimtelijke ordening en verkavelingen worden inwoners zo vroeg mogelijk betrokken. Dit voorkomt misverstanden, vervelende discussies en juridische procedures. We hebben bijzondere aandacht voor de participatie van kinderen en jongeren. Door hen op een oprechte manier te betrekken, leren we hen een waardevol principe: we bouwen samen aan waar we van houden. We geven kinderen en jongeren het vertrouwen om hun toekomst mee vorm te geven en voorzien in een permanente dialoog. Hun frisse, ongehinderde manier van denken kan leiden tot innovatieve oplossingen.
- Burgerplatformen. We stimuleren actief burgerplatformen in alle deelgemeenten. Deze platformen bevorderen de samenwerking tussen de buurt en het bestuur. Initiatieven zoals die in Hansbeke dienen als model voor lokale raden. Burgerplatformen gericht op specifieke thema’s, zoals een fietssnelweg of straatvernieuwing, werken in echte co-creatie en gaan verder dan alleen informatie verstrekken. We streven ernaar om proactief te zijn en niet enkel reactief te moeten reageren op actiegroepen.
- Uitdaagrecht. Ook wel bewonersbod genoemd, geeft buurtbewoners, verenigingen en soms lokale ondernemers de mogelijkheid om bestaande overheidstaken over te nemen. Dit kan wanneer burgers denken dat zij betere of goedkopere resultaten kunnen bereiken. Het is geen besparingsmaatregel en ook niet bedoeld om overheidstaken af te bouwen. Het algemeen belang en de continuïteit van de dienstverlening staan voorop. Een goed voorbeeld hiervan is https://meerijden.be/
- Burgerpanel. Bij complexe problemen en langetermijnkwesties wordt de gemeenteraad versterkt met een burgerpanel. Dit panel bestaat uit een representatieve groep inwoners, samengesteld door loting. Het burgerpanel biedt diepgaande inzichten en helpt bij het vinden van breed gedragen oplossingen.
- Open dialoog. Het stadsbestuur organiseert open dialoogavonden over belangrijke lokale thema’s. Deze avonden zijn bedoeld voor open gesprekken waar iedereen, ongeacht politieke voorkeur, welkom is. Het doel is om betrokkenheid te vergroten en diverse perspectieven samen te brengen. Mensen worden persoonlijk uitgenodigd en kunnen vooraf mogelijke voorstellen op de website bekijken.



Een financieel gezonde stad met inspraak
Bij Groen & Vooruit beloven we dat er geen belastingverhogingen komen, gezien de gezonde financiële situatie van onze stad. Wij geloven dat belastingen noodzakelijk zijn voor hoogwaardige diensten zoals zorg, veilige infrastructuur en een levendig verenigingsleven, en we willen deze diensten beschermen.
Tegelijkertijd zetten we in op belastingen die de samenleving en het milieu ten goede komen, zoals heffingen op reclamedrukwerk en leegstand, die duurzaam gedrag stimuleren. Onze belastingen en retributies zijn eerlijk en houden rekening met de draagkracht van onze inwoners, waarbij we duurzame keuzes belonen, zoals subsidies voor energiebesparing.
We kiezen voor slimme investeringen die een duurzame toekomst garanderen, en via wijkbudgetten geven we bewoners de kans om hun leefomgeving actief vorm te geven. Inwoners krijgen ook inspraak via de burgerbegroting, waar ze zelf prioriteiten stellen voor lokale projecten. Met een meldplatform zorgen we voor directe communicatie en snelle opvolging, zodat iedereen gehoord wordt.
Samen maken we keuzes die ons dichter bij een groene, rechtvaardige en leefbare toekomst brengen.
- Geen verhoging van de belastingen. Een verhoging van de belastingen is niet nodig gezien de financiële situatie van de stad. Belastingen zijn nodig voor goede dienstverlening, betaalbare zorg en kinderopvang, veilige fiets- en voetpaden, een bruisend verenigingsleven, en een aangename leefomgeving. Een verlaging van de belastingen zou waarschijnlijk leiden tot een afbouw van deze diensten.
- Belastingen die de samenleving en het milieu ten goede komen. Voorbeelden hiervan zijn belastingen op reclamedrukwerk om papierverbruik te verminderen, op lichtreclames tegen lichtvervuiling, op leegstand en tweede verblijven om efficiënter ruimtegebruik te bevorderen, en op pylonen en drijfkracht om landschapsbehoud en energiebesparing te stimuleren.
- Eerlijke belastingen en retributies. Belastingen voor gemeentelijke diensten houden rekening met de financiële draagkracht van alle inwoners, inclusief kwetsbare groepen. Belastingen en retributies die gedrag willen beïnvloeden, zoals parkeergelden en afvalheffingen, moeten niet alleen de kosten dekken, maar ook duurzaam gedrag stimuleren. Het geld dat hiermee wordt verzameld, wordt ingezet om positieve acties te belonen, zoals subsidies voor energiebesparing en CO2-reductie.
- Subsidies die milieuvriendelijk gedrag stimuleren. Investeringssubsidies voor milieuvriendelijke projecten thuis helpen om het energieverbruik te verminderen en stimuleren de lokale economie. Door energie-efficiënte investeringen te ondersteunen en CO2-uitstoot te belasten, kan de stad bedrijven aanmoedigen om hun impact op het milieu te verminderen zonder extra kosten voor bedrijven of belastingverhogingen voor burgers.
- Slimme investeringen. We staan voor belangrijke uitdagingen zoals de vergrijzing, de klimaatopwarming, het garanderen van de pensioenen van de ambtenaren en nog veel meer. We moeten kiezen voor slimme investeringen die een verschil maken voor de inwoners van Deinze. Deze investeringen moeten zowel op korte termijn effectief zijn als op lange termijn waarde toevoegen voor toekomstige generaties.
- Wijkbudgetten. We voeren een actief participatiebeleid met concrete wijkbudgetten en professionele ondersteuning. Dit moedigt vrijwillige inwoners aan om zelf hun buurten en wijken vorm te geven. De wijkbudgetten worden herverdelend ingezet: wijken met grotere noden krijgen meer budget. We betrekken waar mogelijk ook scholen, verzorgingsvoorzieningen en woongelegenheden voor mensen met een beperking. De wijkbudgetten worden actief gepromoot en we hanteren een eenvoudige aanvraagprocedure. Met de wijkbudgetten bevorderen we de sociale cohesie en leefbaarheid in de wijken. Inwoners bepalen zelf wat voor hen prioriteit heeft.
- Burgerbegroting. Inwoners zelf beslissen zelf over een deel van het lokale budget. Hiervoor stellen verschillende groepen inwoners samen een agenda op en maken keuzes voor het algemeen belang. Dit zorgt voor nieuwe ontmoetingen en brengt mensen dichter bij elkaar. Ondersteund door de participatieambtenaar richt het proces zich op inclusiviteit, waarbij ook moeilijk bereikbare groepen worden betrokken. Jaarlijks kiezen inwoners via een openbare inspraakprocedure projecten waar zij geld aan willen geven, zoals verkeersveiligheid, mobiliteit, speelpleinen en bosbeheer. Deze ideeën zijn een waardevolle aanvulling op de expertise van de administratie en politiek.
- Een meldplatform. Inwoners kunnen de stad op verschillende manieren bereiken: via mail, whats app, een gratis nummer. Alle meldingen worden binnen een bepaalde tijdsperiode opgevolgd.
Maximaal toegankelijke dienstverlening
Bij Groen & Vooruit zetten we in op flexibele dienstverlening, zowel online als fysiek, zodat iedereen kan kiezen wat het beste past: een uitgebreid e-loket of een persoonlijke afspraak. We begrijpen dat niet iedereen digitaal vaardig is, daarom investeren we in digibuddies die inwoners helpen hun weg te vinden in de digitale wereld en zo niemand achterblijft.
In onze tripolaire stad brengen we de fysieke dienstverlening dichter bij huis, met servicepunten in Deinze, Nevele en Landegem, en een wekelijkse basisdienstverlening in andere deelgemeenten. We pakken onderbescherming aan door drempels te verlagen en het automatisch toekennen van rechten te bevorderen, zodat kwetsbare inwoners beter worden ondersteund. Ook zorgen we ervoor dat bankautomaten en kantoren dichtbij blijven, door samen te werken met banken en initiatieven zoals Batopin, zodat iedereen gemakkelijk toegang heeft tot contant geld.
- Flexibele dienstverlening: online en fysiek. Sommige inwoners regelen liever alles online, anderen geven de voorkeur aan een fysieke afspraak. Daarom bieden we een aanbod op maat: een uitgebreid e-loket gecombineerd met fysieke dienstverlening. Het blijft altijd mogelijk om een afspraak te maken voor persoonlijk contact.
- Digibuddies. We erkennen dat veel zaken zich online afspelen, maar veel inwoners hebben geen toegang tot of vinden moeilijk hun weg in de digitale wereld. Daarom investeren we volop in het begeleiden van deze stadsgenoten. We bekijken samen met hen hoe we dit best organiseren. Omdat de digitalisering steeds sneller gaat, zetten we sterk in op het digitaal vaardig maken van onze inwoners. We werken met digibuddies via makkelijk instapbare initiatieven.
- Fysieke dienstverlening in de tripolaire stad. We brengen de dienstverlening vanuit de stad naar de 3 dichtstbevolkte gebieden: De Leiespiegel in Deinze, het gemeentehuis in Nevele en de bibliotheek van Landegem. In de andere deelgemeenten voorzien we eenmaal per week basisdienstverlening.
- Onderbescherming aanpakken. Veel inwoners in kwetsbare situaties zijn niet goed op de hoogte van sociale voordelen waar ze recht op hebben. We willen deze onderbescherming verminderen. Daarom verlagen we drempels voor mensen in armoede, ouderen, mensen met een beperking, nieuwkomers, … zodat ze gemakkelijker naar het sociaal huis kunnen komen. We automatiseren ook het toekennen van rechten en tegemoetkomingen.
- Bankautomaten dichtbij. Bankkantoren en geldautomaten houden we dicht bij onze inwoners. We gaan het gesprek aan met banken die uit onze stad dreigen te verdwijnen en werken samen met Batopin om ervoor te zorgen dat er voldoende automaten zijn waar onze inwoners terechtkunnen.

Een stad voor iedereen
Bij Groen & Vooruit zetten we ons in voor een levendige, inclusieve en toegankelijke stad waar iedereen zich thuis voelt en kan participeren. We werken aan een sterk jeugdbeleid met volop ruimte voor kinderen en jongeren om buiten te spelen en samen te komen, waarbij zij zelf meebeslissen over thema’s die hen aangaan.
Ons beleid is LGBTIQIA+-vriendelijk, waarbij we ons actief inzetten tegen discriminatie en inclusieve communicatie en steun bieden aan organisaties die opkomen voor genderdiversiteit.
Een toegankelijke stad is voor ons essentieel: we zorgen ervoor dat openbare gebouwen, terreinen en woningen toegankelijk zijn voor mensen met een beperking, en dat sport en spel voor iedereen mogelijk is. Ook ouderen spelen een belangrijke rol in onze gemeenschap; we maken de stad vriendelijker en toegankelijker voor hen en bestrijden eenzaamheid met diverse initiatieven. We versterken onze gemeenschappen met een uitgebreide spelotheek, ondersteuning van buurtinitiatieven en het creëren van plekken voor ontmoeting en zorg. We zetten ons in voor diversiteit en inclusie, pakken discriminatie aan, en zorgen voor een warm welkom voor mensen op de vlucht, met goede coördinatie en ondersteuning. Ook herdenken we slachtoffers van seksueel misbruik met een volwaardige herdenkingsplek, als teken van onze solidariteit en steun. We investeren in het sociaal huis als centrale plek voor de sociale dienstverlening.
Samen bouwen we aan een stad waar iedereen een plek heeft en zich kan ontplooien.
- Speel- en jongerenweefsel. Een sterk jeugdbeleid ontstaat samen met jongeren. De jeugdraad is het kloppende hart van ons beleid, waar co-creatie centraal staat. Kinderen en jongeren bepalen mee over thema’s die hen aangaan, samen met jeugdwerk, scholen en andere partners, zowel offline als online. Buitenspelen is essentieel voor de ontwikkeling van kinderen. Daarom richten we ons op speelstraten, buitenspeeldagen en het opknappen van veilige speelplekken. Bomen worden speelse elementen op pleinen, en na schooluren stellen we speelplaatsen open voor buurtkinderen. We creëren een speelweefsel, veilige verbindingen tussen speelpleintjes, om buitenspelen te stimuleren. We creëren samen met de buurt en in samenspraak met jongeren, ontmoetingsplekken voor jongeren en verknopen deze plekken tot een jongerenweefsel. Door lokale organisaties te betrekken, waarborgen we sociale controle en veilige ontmoetingsplekken. Daarnaast voorzien we ook een groter aanbod aan activiteiten voor kinderen en jongeren.
- Een LGBTQIA+ vriendelijk beleid. We bevorderen inclusieve communicatie over seksuele en genderdiversiteit. Samen met scholen verminderen we LGBTQIA+ haat en ondersteunen we het welzijn van jonge holebi’s en transgender personen. Ons beleid wordt ontwikkeld met hun inspraak en ondersteunt lokale initiatieven en verenigingen tegen homo- en transfobie. Op de Internationale Dag tegen Holebi en Transfobie wappert de regenboogvlag aan het stadhuis. We bieden steun aan LGBTQIA+-organisaties en vermijden genderstereotyperende signalisatie in publieke ruimtes. Bij de openbare dienstverlening zorgen we voor meer bewustzijn m.b.t. gender en de geslachtsregistratie, zodat ook trans-, inter-, en niet-binaire personen correct worden behandeld.
- Een toegankelijke stad voor iedereen. We zetten volop in op de toegankelijkheid van onze stad. Alle openbare gebouwen en terreinen moeten maximaal toegankelijk zijn voor mensen met een beperking. Mensen met een beperking worden actief betrokken bij adviesraden, en de stedelijke adviesraad voor personen met een beperking (STAPB) heeft een belangrijke stem in de besluitvorming. Nieuwe sociale woningen worden ontworpen met oog op toegankelijkheid, en bestaande woningen worden waar mogelijk aangepast. Sport voor mensen met een beperking staat centraal, met prikkelarme alternatieven en speciale speelpleintjes voor kinderen met een beperking, zodat ook zij zorgeloos kunnen spelen en ontdekken.
- Warme ouderenzorg. In een leeftijdsvriendelijke stad worden ouderen actief betrokken bij het maatschappelijk leven. We garanderen hun participatie en erkennen hun diversiteit. Toegankelijke publieke ruimtes zijn essentieel; gebouwen, straten en pleinen worden met praktijktests geschikt gemaakt voor rolstoelen en rollators. We stemmen gemeentelijke communicatie af op ouderen en benutten bronnen zoals de D17. We stimuleren beweging door veilige voet- en fietspaden, wandelroutes, beweegtoestellen, rustpunten en openbare toiletten aan te leggen. Eenzaamheid bij ouderen bestrijden we met verschillende initiatieven, waarbij we actieve ouderen aanmoedigen om vrijwilligerswerk te doen. We erkennen hun waarde als steunpilaren van het sociale leven, bijvoorbeeld met een telefooncentrale voor eenzame ouderen. We kiezen voor een verdere ontwikkeling van de lokale dienstencentra en thuiszorg.
- Verdere uitbouw spelotheek. Wij zetten ons in voor de verdere uitbouw van de spelotheek en willen deze nog dichter bij de mensen brengen, ook in de deelgemeenten. Door het aanbod te vergroten en mobiele uitleenpunten te creëren, maken we het voor iedereen makkelijker om speelgoed te lenen. Dit bevordert niet alleen het speelplezier voor kinderen, maar versterkt ook de sociale cohesie in onze gemeenschappen. Samen zorgen we ervoor dat ieder kind, ongeacht waar het woont, toegang heeft tot leuk en educatief speelgoed. Daarnaast blijft ook Op Wielekes, de fietsbibliotheek een belangrijke rol spelen.
- Een divers Deinze. De bevolking wordt in Deinze, zoals elders in Vlaanderen, steeds diverser. We maken daarom werk van een echt diversiteitsbeleid en pakken elke vorm van discriminatie hard aan. We zetten ons in voor actieve inclusie, bewustwording, en het bestrijden van discriminatie door middel van educatie en duidelijke procedures. Samen met lokale organisaties en de gemeenschap bouwen we aan een cultuur van respect en waardering, waarbij we regelmatig ons beleid evalueren om te zorgen dat het blijft aansluiten bij de behoeften van alle inwoners.
- Een inclusief personeelsbeleid. Kort- en langgeschoolden, mensen met een beperking, 50-plussers en jongeren, en mensen met allerlei levenswijzen, genderidentiteiten en afkomsten… Deinze is klaar om hun potentieel te benutten voor de stedelijke dienstverlening.
- Mensen op de vlucht. Het aanpassingsproces van vluchtelingen aan een nieuwe omgeving is vergelijkbaar met een rouwproces, vaak vol onzekerheid. Ze laten hun familie, vrienden, huizen en vertrouwde buurt achter. Als elke gemeente enkele vluchtelingen opvangt, voorkomen we dakloosheid. Meer opvangplaatsen bieden sluit aan bij onze lokale verantwoordelijkheid om humanitaire hulp te bieden aan mensen die hun thuisland ontvluchten vanwege oorlog of andere noodsituaties. Dit moet goed gecoördineerd en gepland worden, met adequate ondersteuning voor zowel vluchtelingen als de gemeenschappen die hen opvangen. Door hen daarnaast te ondersteunen met onderwijs en training, vergroten we hun kansen op werk, zelfredzaamheid en sociale participatie, wat bijdraagt aan een succesvolle en duurzame integratie.
- Herdenkingsplek slachtoffers (seksueel) misbruik. Wij willen een volwaardige herdenkingsplek creëren voor slachtoffers van (seksueel) misbruik in Deinze. Deze plek biedt ruimte voor troost, reflectie en erkenning van hun pijn en veerkracht. Het wordt een serene omgeving waar slachtoffers, nabestaanden en de gemeenschap samen kunnen komen om stil te staan bij het leed en om steun te geven en vinden. Door deze herdenkingsplek in te richten in samenspraak met slachtoffers, tonen we onze solidariteit en bevorderen we bewustwording en begrip binnen onze stad.
- Elkaar ontmoeten en zorgen voor elkaar. We bevorderen samenredzaamheid in buurten door buurtinitiatieven te ondersteunen en verbindingsfiguren in te zetten in onze stadsdelen. Goed uitgeruste gemeenschapszalen en dorpspunten worden ontwikkeld met sociale tewerkstelling. Braakliggende terreinen worden tijdelijk beschikbaar gesteld voor buurtinitiatieven zoals samentuinen. Vanaf dag één organiseren we participatie- en inburgeringstrajecten voor nieuwkomers, ter bevordering van hun integratie op verschillende vlakken. Extra opbouwwerkers helpen mensen die moeilijk aansluiting vinden bij voorzieningen en huisvesting. We anticiperen op de vraag naar alternatieve begraafvormen, inclusief een parkbegraafplaats in Bachte met aandacht voor een zone voor moslims.


Onderwijs
Wij willen dat elk kind dicht bij huis naar school kan en dat scholen een afspiegeling zijn van de buurt. Ouders houden hun keuzevrijheid, en waar nodig voeren we eerlijke voorrangsregels in. Scholen zien wij als het kloppende hart van de gemeenschap en als sterke middelen om armoede en ongelijkheid te bestrijden. Door ‘Brede Scholen’ te bevorderen en schoolgebouwen multifunctioneel in te zetten, geven we kinderen de kans om hun talenten verder te ontwikkelen en verlagen we drempels voor kwetsbare groepen. We ondersteunen gezinnen met schoolkosten, zorgen voor integratie van nieuwkomers, en bieden extra aandacht aan leerlingen in het buitengewoon onderwijs. We zetten in op schoolpoortwerkers, gratis menstruatieproducten en gezonde leeromgevingen om elk kind een eerlijke kans te geven. Voor jongeren in het hoger onderwijs bieden we stageplaatsen en studeerplekken.
Samen bouwen we aan een toekomst waarin alle jongeren kunnen groeien en bloeien.
- Dichtbij naar school. Elk kind kan in de buurt naar school en dat scholen zijn een goede afspiegeling van de buurt. We garanderen de keuzevrijheid van de ouders voor een bepaald onderwijsnet en informeren ouders over het volledige aanbod. Als blijkt dat bepaalde scholen, ondanks de spreiding over de deelgemeenten, overbevraagd zijn, dan zijn er voorrangsregels nodig. Kinderen uit hetzelfde gezin moeten altijd naar dezelfde school kunnen gaan.
- Scholen als buurtverbinders. Scholen zijn zoveel meer dan onderwijs. De school is het kloppende hart van de buurt. Ze zijn meer dan alleen onderwijsinstellingen; ze vormen het hart van de gemeenschap waar bewoners van alle leeftijden samenkomen. Jong en oud ontplooien hun talenten, waardoor scholen cruciale hefbomen vormen tegen armoede en ongelijkheid. Om een school te laten groeien tot een brede en inclusieve omgeving, is samenwerking met verenigingen, buurtinitiatieven en het lokale beleid van onschatbare waarde. Door ‘Brede Scholen’ te bevorderen, krijgen kinderen de kans om buiten schooltijd hun vaardigheden verder te ontwikkelen, waardoor drempels voor kwetsbare kinderen worden verlaagd. Het optimaliseren van infrastructuur voor multifunctioneel gebruik, zoals cultuur, kinderopvang en verenigingsactiviteiten, is daarbij van essentieel belang. Bij nieuwbouwprojecten en renovaties moeten ruimtes optimaal gedeeld kunnen worden met diverse partners, zodat de impact en het gebruik van de infrastructuur gemaximaliseerd worden.
- Hulp bij de schoolfactuur. We werken samen met de scholen om gezinnen te ondersteunen waar er problemen zijn om de schoolfactuur te betalen.
- Integratie van nieuwkomers. De OKAN klassen worden bekendgemaakt met het vrijetijdsaanbod van de gemeente. We voorzien buddy’s voor de nieuwkomers om zich te integreren in het socio-culturele leven.
- Buitengewone aandacht voor buitengewoon onderwijs. We betrekken onze scholen voor Buitengewoon Onderwijs bij projecten en initiatieven die we als lokaal bestuur organiseren. Leerlingen met een beperking of specifieke leernoden worden betrokken bij projecten zoals de inrichting van het speeltuintje in de buurt van hun school.
- Zorg op school en aan de schoolpoort. Om snel verontrustende of kwetsbare situaties bij kinderen te signaleren en aan te pakken, nemen we diverse maatregelen. We kiezen voor schoolpoortwerkers, die samenwerken met ervaringsdeskundigen en brugfiguren. Dankzij hun expertise kunnen zij snel in gesprek gaan met jongeren en ouders om gezamenlijk oplossingen te vinden. Financiële steun hiervoor wordt voorzien via het plan samenleven. Daarnaast stellen we een schoolagent aan als vast aanspreekpunt tussen de politie en de scholen, om de veiligheid te waarborgen en vertrouwen op te bouwen. We stimuleren ook een goede samenwerking met het Centrum voor Leerlingenbegeleiding (CLB) en ondersteunen de aanwezigheid van het Centrum Algemeen Welzijnswerk (CAW) en het Openbaar Centrum voor Maatschappelijk Welzijn (OCMW) met zitdagen op scholen. Zo willen we vroegtijdig schoolverlaten voorkomen en de uitstroom zonder kwalificatie verminderen.
- Strijd tegen menstruatie-armoede. We installeren menstruatiekastjes in de toiletten van alle secundaire scholen. We bekijken ook om er vraag is om deze ook te voorzien in sportcentra, muziekschool, gemeenschapszalen etc. Door gratis maandverband en tampons aan te bieden, bestrijden we de menstruatiearmoede. Eén op de acht meisjes tussen 12 en 25 jaar kan die producten namelijk niet betalen.
- Een gezonde leeromgeving. Goed onderwijsbeleid draagt bij aan het welzijn van kinderen en biedt eerlijke kansen voor iedereen. We streven naar een gezonde leeromgeving met groene speelplaatsen en gezonde, smakelijke voeding. We zetten samen met de scholen in op het bestrijden van de lege boterhamdozen, zodat elk kind in optimale omstandigheden kan leren, groeien en zich ontplooien.
- Vroegtijdige schoolverlaters voorkomen. Jongeren hebben het niet altijd gemakkelijk. Bijna 6% van de leerlingen verlaat in Deinze het onderwijs zonder een diploma. Deze drop-out is zeer hoog bij de jongeren met een niet Belgische nationaliteit. Meer dan 1 op 3 van de niet-Belgen verlaat de school zonder diploma. Enkel door een intensieve samenwerking kunnen we erin slagen om deze jongeren een plekje te geven.
- Steun voor studenten. We ondersteunen de Deinse jongeren die studeren in het hoger onderwijs door het aanbieden van stageplaatsen in de gemeentelijke diensten, het organiseren van bloklocaties en het permanent ter beschikking stellen van ruimtes met een goede internetverbinding voor het afleggen van examen die online georganiseerd worden.

Cultuur
Bij Groen & Vooruit zien we de stad als een ‘open atelier’ voor talentontwikkeling, waar zowel amateurs als professionele kunstenaars een plek vinden om te creëren en zich te ontplooien.
In een creatieve jongerenhub bieden we betaalbare atelierruimtes en repetitieruimtes, en richten we ons op de bibliotheek van de toekomst als ontmoetingsplek en centrum voor kennis en media. We willen de Brielpoort optimaal benutten voor diverse evenementen en het KADE-onderwijs toegankelijk maken in alle deelgemeenten.
Het Leietheater speelt een centrale rol in cultuurparticipatie, en we verlagen drempels met toegankelijkheid en een Uitpas. Daarnaast richten we een online platform op voor vervoersvraag en -aanbod om culturele activiteiten bereikbaar te maken.
We zorgen voor een grondige bescherming en ontsluiting van ons cultureel en immaterieel erfgoed, met speciale aandacht voor funerair erfgoed en de herbestemming van kerken. Het museum MUDEL zoekt intensieve samenwerking met scholen om kunst en cultuur te bevorderen
- De stad is een open atelier. De stad fungeert als een ‘open atelier’ voor talentontwikkeling, waar zowel creatieve makers, cultuurverenigingen, amateurkunstenaars als professionele kunstenaars welkom zijn. We bieden niet alleen ruimte, maar ook financiële ondersteuning aan kunstenaars op cruciale momenten in hun carrière. Creatieve jongeren krijgen kansen door podiumervaring op te doen, ondersteund door cafés, jeugdhuizen en verenigingen die lokale talenten promoten met materiële of financiële steun. Cultuur en jeugd werken nauw samen in ons ‘open atelier’, waar ruimte is voor dansgroepen, theater, media, streetart en andere vormen van jeugdcultuur, inclusief optredens in het Leietheater.
- Creatieve jongerenhub.We creëren een aanbod aan betaalbare atelierruimtes, repetitieruimtes, maar ook opnamestudios, en dat liefst in één artistieke jongerenhub.
- De bibliotheek van de toekomst. De bibliotheek is een open huis: een ontmoetingsplek, een kennis- en informatiecentrum. In de bibliotheek is er plaats voor andere media zoals games en films. Kruisbestuivingen vinden plaats met film -en boekenclubs, leesprogramma’s en filmfestivals. We brengen de natuur binnen in de bibliotheek door een plantenbib.
- De Brielpoort. We starten het onderzoek naar een toekomst voor de Brielpoort in relatie tot de andere gemeenschapszalen, het jeugdhuis en de schoolgebouwen. De Brielpoort wordt nu te veel gebruikt als eetzaal en overdekte markt, terwijl ze ook meer ingezet kan worden voor optredens en fuiven.
- De KADE. De academie voor deeltijds kunstonderwijs is een baken voor creatieve beeldende en muzikale kunstbeoefening. Via aparte filialen krijgen mensen in deelgemeenten ook de kans om dichtbij kunst te beoefenen. Er is een goede samenwerking tussen KADE en lokale verenigingen/ initiatieven die aan kunstbeoefening doen.
- Het cultuurcentrum. Het Leietheater biedt een kans om cultuurparticipatie en cultuurbeleving in het hele grondgebied aan te bieden en te stimuleren. Dit is minstens even belangrijk als het programmeren van voorstellingen van professionele gezelschappen. Het is het huis van de vele culturele verenigingen die Deinze rijk is. De fysieke toegankelijkheid en de Uitpas verlagen de drempel naar het cultuurcentrum. Het lijkt niet gemakkelijk om het openbaar vervoer te laten aansluiten op de culturele activiteiten. Daarom richten we een online platform op. Wie vervoer vraagt of aanbiedt kan dit op dit platform melden. Vragers en aanbieders van vervoer kunnen elkaar langs deze weg vinden. Zo zijn manifestaties toch voor iedereen bereikbaar.
- Lokaal (sociaal)-cultureel werk. Het (sociaal)-cultureel werk is lokaal geworteld en wordt door de stad gesubsidieerd. Het bovenlokaal cultuurdecreet bevordert samenwerking met onderwijs, welzijn, toerisme, ruimtelijke ordening, economie, onroerend erfgoed en sport. We omarmen een brede definitie van cultuur en erkennen de waarde van cultuurverenigingen. Actieve cultuurparticipatie en cultuureducatie zijn essentieel; cultuurparticipatie is participatie in de samenleving en maakt inclusie – bij uitstek! – concreet tastbaar. Lokaal cultuurbeleid is op maat gemaakt, gericht op de behoeften van de lokale gemeenschap, met een focus op diversiteit, toegankelijkheid en kwaliteit. We willen dus een dynamisch en richtinggevend subsidiebeleid dat deze ambities expliciet weerspiegelt.
- Erfgoed in onze stad. De zorg voor het cultureel, immaterieel en onroerend erfgoed (monumenten, landschappen, stads- en dorpsgezichten, archeologie…) is een onderdeel van het cultuurbeleid. De zorg voor de kwaliteit van het verleden is een bron van inspiratie voor de toekomst. We zorgen voor een update van de inventaris van het (gemeentelijk) waardevol bouwkundig erfgoed, ontsluiten het erfgoed voor de inwoners zodat het draagvlak voor erfgoed wordt versterkt. Het geldt zowel voor gebouwen, landschappen, en bodemschatten als voor archieven, kunstcollecties en relicten allerlei die de gemeentelijke en de stadsgeschiedenis illustreren.
- Funerair erfgoed. We besteden extra aandacht aan het funerair erfgoed. Sinds 2021 zijn bijna alle eeuwigdurende vergunningen verdwenen wat het risico op een kaalslag meebrengt. De herbestemming van onze kerken zal vlugger moeten aangepakt worden.
- MUDEL. Het museum profileert zich verder binnen de eigen niche. We zoeken nog meer samenwerking met alle scholen op ons grondgebied op.


Feesten
We lanceren een feestcharter om evenementen duurzamer en toegankelijker te maken, met afspraken over geluid, duurzaamheid en inclusiviteit, en ondersteuning van STAPH. Een digitaal evenementenloket met een uitgebreide brochure maakt het organiseren van feesten eenvoudiger voor verenigingen en jongeren.
We introduceren een veiligheidscheque voor het inzetten van brandweer, veiligheidspersoneel en medisch personeel bij evenementen. Daarnaast bekijken we hoe gemeenschapszalen kunnen worden aangepast voor kleine feestjes met versterkte muziek.
- Een feestcharter. We introduceren een feestcharter waarbij initiatiefnemers, buurtbewoners en de stad afspraken maken over geluid, duurzaamheid en inclusiviteit met lokale handelaars. We stimuleren en ondersteunen evenementen die toegankelijk zijn voor iedereen, inclusief mensen met speciale behoeften. Samen met STAPH ontwikkelen we een checklist voor toegankelijke evenementen. De stad fungeert als voorbeeld door de ecologische impact van evenementen te verminderen, met sterke samenwerking tussen de milieudienst, communicatiedienst en lokale economie.
- Een evenementenloket. Een centraal aanspreekpunt voor initiatiefnemers van feesten verlaagt de drempel om iets te organiseren. Het digitaal evenementenloket wordt aangevuld met een uitgebreide brochure met alle informatie. We willen het organiseren van evenementen zo laagdrempelig mogelijk maken, zodat verenigingen gemakkelijk de weg vinden. Vooral jonge mensen geven immers aan dat ze in Deinze graag wat meer kleinschalige fuiven willen, georganiseerd door bijvoorbeeld de jeugdverenigingen.
- De veiligheidscheque. Voor bepaalde evenementen is het belangrijk om de brandweer, veiligheidspersoneel, medisch personeel in te zetten. Dit is een gedeelde verantwoordelijkheid en er wordt dan ook een subsidie voorzien hiervoor via de veiligheidscheque.
- Zaaltjes voor kleine feestjes. De gemeenschapszalen kunnen nu niet gebruikt worden voor feestjes met versterkte muziek. Daardoor is er weinig aanbod voor verjaardags- en andere feestjes. We bekijken welke gemeenschapszalen best geschikt zijn om extra te investeren en via een goede isolatie hiervoor gebruik te worden.


Sport
Bij Groen & Vooruit investeren we in sport en beweging door te clusteren op de Palaestra-site en renovaties te plannen waar nodig. We zorgen voor toegankelijke sportfaciliteiten in elke buurt, met kunstgrasvelden die duurzaam en multifunctioneel zijn.
We bevorderen actieve beweging door fitnesstoestellen en sportpleintjes in openbare ruimtes te integreren, en breiden Finse pistes en outdoor fitness uit naar alle deelgemeenten. Meer groene en open ruimte ondersteunt wandelen en fietsen.
Sportclubs ontvangen gerichte subsidies om jongeren, vooral uit minder bevoorrechte groepen, te betrekken. Eerlijke financiering en inclusieve sportkampen zorgen voor brede toegankelijkheid. We ondersteunen sport als middel voor sociale verbinding en integratie, met speciale aandacht voor diversiteit en inclusie.
- Sportinfrastructuur Palaestra. Clusteren van sportfuncties op één locatie biedt niet alleen voordelen voor sportpromotie, maar is ook efficiënt in het gebruik van middelen. De infrastructuur op de site Palaestra kent heel wat dringende behoeften, zoals een nieuwe ruimte voor judo en het zwembad is zodanig verouderd dat renovatie wellicht niet meer loont. De buitenruimte rondom Palaestra biedt nog mogelijkheden voor ontwikkeling.
- Sport in de buurt. Het is essentieel om een basis sportinfrastructuur in de buurt te hebben, die ook buiten de reguliere openingsuren beschikbaar is voor organisaties. Hierbij worden alle organisaties op gelijke wijze behandeld, en de sportfaciliteiten moeten ook toegankelijk zijn voor niet-leden.
- Investeren in kunstgrasvelden. Veel voetbalvelden zijn niet altijd bespeelbaar of raken beschadigd, waardoor de vraag naar kunstgrasvelden stijgt. Kunstgras biedt het voordeel van het hele jaar door kunnen trainen zonder onderhoud, waardoor vrijwilligers zich op andere taken kunnen richten. Belangrijke overwegingen zijn echter de kosten en duurzaamheid. Investeringen moeten ten goede komen aan een bredere gemeenschap, met mogelijkheden voor gebruik door andere sporten en verenigingen. Kunstgras heeft milieu-uitdagingen zoals microplastics, waarvoor Europese regelgeving wordt verwacht. Het blijft een optie als natuurgras niet praktisch is en we kiezen voor een duurzamer alternatief zoals kurk in plaats van rubber.
- Actief bewegen in elke wijk of buurt. Of het nu gaat om fitnesstoestellen in open lucht, voldoende natuurlijke speelruimte of voetbal -en basketbalpleintjes, sport en beweging is cruciaal voor het fysiek en mentaal welzijn voor de inwoners. Door het aanbod te voorzien in de publieke ruimte wordt bewegen laagdrempelig. En niet onbelangrijk: een beweegvriendelijke publieke ruimte versterkt het sociaal weefsel van wijken en deelgemeenten. Buurtsport is ook een instrument om drempels weg te halen en om minder kansrijke doelgroepen te laten participeren.
- Finse pistes. We hebben in een aantal deelgemeenten al Finse pistes, maar dat breiden we graag uit naar andere deelgemeenten. Finse pistes, die gratis toegankelijk, verkeersveilig en slim verlicht zijn moeten ook goed onderhouden worden. Ook outdoor fitness installaties zodat iedere burger, jong en oud op gelijk welk moment kan gaan sporten bieden een meerwaarde.
- Groene en open bewegingsruimte. Er is niet alleen nood aan voldoende sportinfrastructuur, maar ook aan meer groene en open ruimte en veilige wegen om onbekommerd te kunnen wandelen, lopen, fietsen… Wij willen meer natuur en bos, een toegankelijk stadsbos op fietsafstand en recht op buurtgroen voor iedereen. Landelijke wegen, jaagpaden, natuur, bos en parken zijn het terrein bij uitstek voor zachte recreatie als lopen, wandelen of fietsen.
- Sportclubs. Subsidies voor sportclubs moeten gericht zijn op het bereiken van zoveel mogelijk mensen, vooral jongeren, om actief deel te nemen aan sport en beweging. Dit biedt clubs de kans om ook minder bevoorrechte jongeren te verwelkomen, die anders moeite hebben met lidmaatschapskosten. Het sociale aspect van sport moet voor iedereen toegankelijk zijn. Subsidies dienen voor maatschappelijke doelen en niet primair voor professionele sporters, die vaak andere financieringsbronnen hebben zoals sponsoring en televisierechten. Publieke middelen moeten ervoor zorgen dat elke inwoner kan sporten.
- Eerlijke financiering. We willen een eerlijke financiering van elke type sport. Een subsidie parameter zou hier van pas komen om gradueel subsidies toe te staan volgens vastgelegde afspraken waaraan de werking van een club moet voldoen.
- Sportkampen in elke deelgemeente. Wij geven zo meerdere kinderen kans om verschillende sporten te leren kennen en zich tijdens de vakantie sportief te ontplooien. We hanteren voor de sportkampen ook een inclusief beleid zodat er een breed aanbod is voor kinderen met een beperking (fysieke, mentale, kinderen met ASS, …)
- Sport als verbinding. Sporten in groep bevordert sociaal contact en helpt bij de ontwikkeling van een lokaal sociaal weefsel. Bovendien is het een belangrijke hefboom tot integratie. We ondersteunen en stimuleren sportclubs om een rol te spelen bij de integratie van maatschappelijk zwakkeren en in de strijd tegen racisme en homofobie. We helpen de sportsector bij haar inspanningen om diversiteit ingang te doen vinden in de lokale sportclubs en verenigingen. Ook sport voor mensen met een beperking verdient een volwaardige plek in het lokaal sportlandschap.



Toerisme
Deinze heeft heel wat toeristische troeven zoals ons cultureel patrimonium, de Leie, … We streven naar de positieve kracht van toerisme door de visie ‘Reizen naar Morgen’ te ondersteunen.
Een goed functionerende dienst voor toerisme is essentieel voor de ontwikkeling in alle deelgemeenten, en samenwerking met omliggende gemeenten en partners is cruciaal.
Verder is een goed onderhouden netwerk van wandel- en fietsknooppunten belangrijk voor zowel toeristen als inwoners. Daarnaast wordt er gekeken naar innovatieve overnachtingsmogelijkheden, zoals “champing,” waarbij bezoekers in een kerk kunnen overnachten en genieten van het funerair erfgoed.
- De positieve kracht van toerisme. Omdat we geloven in de positieve kracht van toerisme, staan we achter de visie van Reizen naar Morgen. Het doel van deze visie is om van Vlaanderen een florerende bestemming te maken met veerkrachtige, duurzame en toekomstgerichte plekken die een meerwaarde bieden voor alle betrokkenen, namelijk bewoners, bezoekers en ondernemers en dit met respect voor de plek. Daarom ijveren we ervoor dat alle toeristische investeringen Deinze en zijn dorpen aantrekkelijker maken voor alle betrokkenen.
- Dienst voor toerisme. Een goed functionerende dienst voor toerisme is essentieel voor het verder uitbouwen van het toerisme in alle deelgemeenten.
- Intergemeentelijke samenwerking. Toerisme dat ten dienste staat van toeristen, inwoners, ondernemers en de plek, speelt zich niet af op een eiland. We werken samen met de ons omliggende gemeenten en alle partners die belangrijk zijn voor de verdere uitbouw van het toerisme in Deinze.
- Een netwerk van wandel- en fietsknooppunten. Een goed uitgebouwd wandel- en fietsknooppuntennetwerk is aantrekkelijk voor toeristen, maar ook voor de eigen inwoners en lokale ondernemers. Een netwerk uitbouwen wil ook zeggen dat dit goed onderhouden wordt.
- Champing. Als we toerisme willen ontwikkelen, moeten we ook zorgen voor overnachtingsmogelijkheden voor toeristen. We kijken nu naar de mogelijkheid om een van onze kerken om te bouwen tot een plek voor “champing”. Dit betekent dat mensen in de kerk kunnen overnachten en tegelijkertijd kunnen genieten van ons funerair erfgoed. Het is een alternatieve vorm van kamperen die zeker een voordeel kan zijn voor bezoekers van onze stad.
