zaterdag, 8 februari 2025

Landbouw en voeding

We willen de landbouw toekomstgericht maken met een focus op duurzaamheid en lokale productie. Boeren krijgen ondersteuning in hun transitie naar duurzame landbouwmethoden en we bevorderen samenwerking tussen landbouwers en natuurverenigingen voor gemeenschappelijk voordeel, zoals dieren laten grazen in natuurgebieden.
Daarnaast zetten we in op korte ketens om voedsel direct van boer naar bord te brengen, met eerlijke prijzen en minder voedselkilometers. Voedselzekerheid is cruciaal; we versterken initiatieven voor voedseloverschotten en zorgen dat iedereen toegang heeft tot gezond eten.

Deinze wordt een eetbare stad, met stadsmoestuinen, pluktuinen en boerenmarkten. Ook promoten we plantaardige voeding en belonen we initiatieven die inzetten op vegetarische, vegan en biologische producten.

  1. Duurzame landbouw. We willen lokaal de boeren ondersteunen om de transitie te maken naar duurzame landbouwvormen. Dit kan o.a. door steun te geven aan de teelt van diepwortelende gewassen, meer mengteelt, ruimere rotaties en de keuze voor meerjarige teelten in die rotaties.
  2. Een landbouwinclusief natuurbeheer. We zetten op hetterrein in op de dialoog tussen landbouwers en natuurpunt. Samen onderzoeken we wat de mogelijkheden zijn op het terrein voor medegebruik door actieve landbouwers in natuurgebied. De samenwerking tussen natuur en landbouw kan een hefboom zijn voor de verduurzaming van het landbouwbedrijf. Runderen of schapen die grazen in natuurgebied of instaan voor het maaien van natuurweiden, zorgen dat de landbouwer zo minder kosten heeft voor de aankoop van ruwvoer. 
  3. Transitie naar agro-ecologische productie. Een agro-ecologisch voedselsysteem streeft naar een rechtvaardige prijs voor de hele keten, ook voor de boer. Agro-ecologie streeft ook naar een actieve consument die zich bewust is van het belang van een gezonde, milieuvriendelijke voeding. Er zijn al een aantal initiatieven in Deinze, maar zo’n transitie kost tijd en vraagt ondersteuning van de landbouwers.
  4. Korte keten. De Deinzenaar eet weinig lokaal gekweekte groenten en fruit. Daar willen we verandering in brengen. We kiezen voor duurzame voeding, voor een nabij en zelfvoorzienend voedselsysteem: een korte afstand tussen producent en consument. We ondersteunen lokale en duurzame voedselproductie door meer in te zetten op de duurzame korte keten. Van de speciaalzaak om de hoek tot de boerderij aan de rand van de stad. Kortere voedselketens zorgen voor minder voedselkilometers, een eerlijke prijs voor de producent en ze vergroten het voedselbewustzijn bij de klanten.
  5. Voedselzekerheid voor iedereen. Mensen moeten zelf voldoende middelen hebben om zich te voeden en mogen daarvoor niet afhankelijk zijn van liefdadigheid. De realiteit leert ons dat dit momenteel niet het geval is. De VZW contactcentrum en Welzijnsschakels werken met veel vrijwilligers om mensen van voedselpakketten te voorzien. De voedselbanken in onze stad krijgen het steeds moeilijker om producten aangeleverd te krijgen. We zetten daarom in op het delen van voedsel en het sociaal inzetten van voedseloverschotten van de lokale warenhuizen, buurtwinkels en bedrijven. 
  6. Voedseloverschotten. Op de website van de stad is er plaats om nakende voedseloverschotten aan te kondigen. Dat kan gaan om een misoogst of een onvoorzien te grote oogst. Hiervoor kan een eerlijke prijs betaald worden.
  7. Een eetbare stad. We zetten in op mogelijke vormen van stadslandbouw. Een eetbare stad met buurtboomgaarden, pluktuinen en plukroutes door de wijk, stadsmoestuinen, samentuinen, daktuinen, voedselbossen.
  8. Boerenmarkten. We stimuleren de organisatie van boerenmarkten zoals in Landegem. Om de attractiviteit van deze markten te vergroten, voorzien we hierbij ook randactiviteiten. 
  9. Plantaardige voeding stimuleren. Verenigingen die een vegetarisch en/of vegan aanbod hebben tijdens eetfestijnen of feestjes, worden beloond. Degenen die biologische plantaardige voeding gebruiken, ontvangen extra beloningen. Traiteurs en eetgelegenheden die voornamelijk vegetarische en/of veganistische gerechten aanbieden, krijgen extra aandacht op onze website. Degenen die met biologische voeding werken, worden extra aangemoedigd, waarbij we de bevolking uitleggen dat dit bijdraagt aan een beter milieu. Daarnaast promoten we vegetarisch en veganistisch eten met campagnes zoals de Veggie Challenge. Ook organisatoren van festivals worden aangemoedigd om een veganistisch aanbod te voorzien.