We richten ons op een doeltreffend woonbeleid door gemeentelijk patrimonium te behouden en te ontwikkelen voor sociale woningbouw en innovatieve projecten.
We gebruiken een rollend woningfonds om verwaarloosde panden te renoveren en bieden woningen via erfpacht aan.
Bij nieuwe projecten eisen we een deel sociale en betaalbare woningen en voeren een huurprijsrem in om excessieve prijzen te voorkomen. We verplichten conformiteitsattesten en bieden een renovatiepremie aan verhuurders die hun woningen voor lagere prijzen verhuren. Innovatieve woonconcepten, zoals Community Land Trust, krijgen prioriteit.
Voor ouderen bieden we opties voor woningaanpassing en promoten we gemeenschappelijk wonen. We zorgen ervoor dat alle woonoplossingen inclusief en duurzaam zijn.
- Eigen patrimonium. We kiezen ervoor om de eigen gronden en het patrimonium te behouden en nieuw patrimonium/gronden te verwerven. Niet als doel op zich, maar om ter beschikking te stellen of te verkopen aan woonmaatschappijen voor sociale woningbouw of aan vzw’s om er (innovatieve) projecten op te ontwikkelen via het systeem van recht op opstal of erfpacht. Daarnaast geeft dit het lokaal bestuur de kans om zelf de rol van bouwheer, investeerder of regisseur op te nemen bij collectieve renovaties/ herbouw.
- Rollend woningfonds. We willen werken met een rollend woningfonds waarbij we met het fonds verwaarloosde panden aankopen, renoveren of vervangen door een nieuwbouw. De grond blijft eigendom van de stad, de vernieuwde woningen worden via een systeem van erfpacht of recht van opstal aan marktconforme prijzen verkocht aan particulieren. Dit kan ook intergemeentelijk georganiseerd worden.
- Relatie bouwpromotoren / ontwikkelaars. Onze stad maakt een einde aan de almacht van ontwikkelaars. Bij nieuwe projecten zorgen we ervoor dat een substantieel deel van de woningen beschikbaar wordt gesteld als sociale en/of betaalbare woningen. We voorzien via stedenbouwkundige lasten en in onderhandelingen met private ontwikkelaars een voldoende hoog percentage sociale huurwoningen in nieuwe private ontwikkelingen.
- Sociale huisvesting als eerste lijn. Een sociale woning zorgt voor minder armoede, minder dakloosheid, minder criminaliteit en meer kansen voor gezinnen om hun leven op te bouwen, een job te vinden en bij te dragen aan onze welvaartsstaat. Het beeld dat momenteel wordt opgehangen van sociaal wonen, strookt niet met die realiteit. Via de gemeentelijke informatiekanalen proberen we voor een kentering in de perceptie te zorgen. We verankeren sociaal wonen in ruimtelijke uitvoeringsplannen.
- Budgethuurwoningen als tweede lijn. We verplichten private ontwikkelaars om 25% betaalbare huurwoningen te voorzien in nieuwe projecten van een zekere grootte. Hiervoor wordt het Vlaams subsidiemodel van geconventioneerd verhuren gebruikt. Een lokaal huurreglement zorgt ervoor dat deze huurwoningen worden toegewezen aan de lage middeninkomens.
- Huurprijsrem. Op een private huurmarkt die gekenmerkt wordt door een hoge vraag en een beperkt aanbod, worden soms buitensporige huurprijzen gevraagd. We gaan die prijzen tegen met de invoering van een rem op de huurprijzen . Verhuurders worden verplicht om de marktprijs te volgen, mits een beperkte marge. De buitensporige huurprijzen worden afgetopt. Door een correcte prijs te eisen halen we de huisjesmelkers eruit en houdt de huurder nog iets over aan het eind van de maand.
- Conformiteitsattesten. We zien erop toe dat alle verhuurde woningen over een conformiteitsattest beschikken.
- Renovatiepremie. We kennen een renovatiepremie toe aan verhuurders die bereid zijn om hun woning x-aantal jaren te verhuren aan een lagere huurprijs.
- Innovatie in wonen. Het Community Land Trust-principe, waarbij je de woning koopt, niet de grond. De gronden worden ter beschikking gesteld aan een coöperatie. Deze woonconcepten genieten de voorkeur boven de traditionele sociale koopwoningen.
- Aangepaste woningen van ouderen. Veel van onze senioren wonen in veel te grote, meestal onaangepaste woningen. We bieden hen de mogelijkheid om deze woningen aan te passen volgens de noden naar een meergezinswoning. Steeds meer senioren vinden in gemeenschappelijk wonen een alternatief voor een woonzorgcentrum of voor het alleen wonen. We promoten zorgwonen en gemeenschappelijk wonen en we zien erop toe dat burgers terechtkunnen met vragen over samenhuizen of co-housen.