zaterdag, 15 maart 2025

Veiligheid

We zetten in op een veilige en toegankelijke openbare ruimte voor iedereen, met een integraal veiligheidsbeleid dat verder gaat dan enkel wetshandhaving en ook aandacht heeft voor preventie en de oorzaken van criminaliteit, zoals sociaal-economische ongelijkheid.
We ondersteunen buurtinitiatieven, versterken de rol van de politie in de gemeenschap en zorgen voor een verantwoorde inzet van technologie zoals camerabewaking.
Daarnaast willen we het gebruik van GAS-boetes kritisch evalueren en de cruciale rol van brandweervrijwilligers blijven versterken. Ons doel is een rechtvaardige en betrokken samenleving waarin iedereen zich veilig voelt.

  1. Veilige openbare ruimte. We zetten maximaal in op een veilige openbare ruimte die voor iedereen toegankelijk is, en een verkeer waarin iedereen zich veilig en vrij kan bewegen. Veiligheid is meer dan handhaven van de wet. Wij kiezen voor een integraal veiligheidsbeleid , dat niet alleen politie en justitie omvat, maar ook aandacht heeft voor preventie en de socio-economische factoren die criminaliteit in de hand werken.
  2. Sterk veiligheidsbeleid. Socio-economische achterstelling en sociale ongelijkheid zorgen ervoor dat mensen gemakkelijker in de criminaliteit verzeilen. Om criminaliteit tegen te gaan, is daarom een ketenaanpak essentieel. Elk deel van de ketting moet structureel sterk zijn: preventie, politiediensten, justitie, strafuitvoering en de re-integratie van veroordeelden. Ook buurtinitiatieven, jeugdbeleid, sport en onderwijs maken dus deel uit van een integraal veiligheidsbeleid.
  3. Preventie. Wij willen lokaal een beleid voeren om te voorkomen dat mensen in criminaliteit belanden. We moeten de diepere oorzaken van onveiligheid aanpakken, zoals ongelijkheid en armoede. We werken hiervoor samen met onderwijs, sport- en jeugdverenigingen, de huisartsen, opbouwwerkers. We gebruiken de kracht van de buurt om vorm te geven aan een preventief beleid. Buurtconflicten hebben een negatieve impact op het veiligheidsgevoel en de levenskwaliteit in een wijk. De meerderheid van deze conflicten zijn te wijten aan gebrekkige communicatie tussen buurtbewoners. Bij buurtbemiddeling leren conflicterende partijen met elkaar communiceren en samen op zoek gaan naar een duurzame oplossing.
  4. Buurtontmoetingsnetwerken. De buurtinformatienetwerken (BIN) zijn een uiting zijn van positief engagement van buurtbewoners en moet passen binnen een bredere buurtwerking. Dezelfde buurt kan een buurtontmoetingsnetwerk(BON)oprichten dat instaat voor de verwelkoming van nieuwe inwoners in de wijk. BIN’s mogen geen ongezonde vorm van sociale controle zijn, de privacy bedreigen of de verantwoordelijkheid voor onveiligheid afschuiven op de burger zelf. Veiligheids- en integratieprojecten worden in samenspraak met de buurtbewoners georganiseerd, maar niet zonder professionele leiding.
  5. Veilig uitgaan. Ook het uitgaan moet veilig kunnen gebeuren. Uitgaan moet plezant zijn. Helaas is het voor veel mensen niet veilig genoeg om zich echt vrijuit te kunnen amuseren. Grensoverschrijdend gedrag van alle soorten maakt het uitgaansleven kapot. Daarom zetten we in op bystander opleidingen. In zo’n trainingen maken we omstanders bewust van problematieken en leren ze in te grijpen.
  6. Veiligheidstoets. Daarnaast moeten mensen zich sociaal veilig voelen als ze zich in de openbare ruimte begeven. Bij grote projecten voorzien we steeds een veiligheidstoets bij het vergunnen. Dit zorgt voor betere projecten en een openbare ruimte met een groter veiligheidsgevoel.
  7. Een politie voor iedereen. Een inclusieve politie voor iedereen staat centraal in ons veiligheidsbeleid. De politie moet dicht bij de inwoners staan en een actieve rol spelen in de gemeenschap. We verbeteren de digitale toegankelijkheid van de politie, maar behouden ook de mogelijkheid om zonder afspraak persoonlijk langs te gaan. De wijkwerking wordt versterkt, met wijkagenten als herkenbare aanspreekpunten. We zorgen ervoor dat hun contactgegevens online beschikbaar zijn en stimuleren goede relaties met buurtbewoners, jeugdwerkinitiatieven, zorgverstrekkers en ondernemers in de wijk.
  8. Camerabewaking. We omarmen technologische vooruitgang, maar moeten erover waken dat die niet ten koste gaat van de democratische rechten en privacy van burgers. Elke inzet van technologie moet na verloop van tijd geëvalueerd worden. Als de inzet van camera’s of andere vormen van technologie niet blijkt bij te dragen aan meer veiligheid, moeten alternatieve middelen worden ingezet.
  9. De brandweer. Brandweervrijwilligers spelen een belangrijke rol. Het overgrote deel van het personeel bij onze brandweer bestaat uit vrijwilligers. De klimaatverandering leidt nu al tot meer extreem weer en natuurrampen. De nood aan extra ondersteuning zal zich bij de brandweer steeds meer laten voelen.
  10. GAS boetes. We willen het gebruik van GAS-boetes kritisch benaderen. Hoewel ze administratieve sancties mogelijk maken, zijn er verbeteringen nodig voor meer transparantie en rechtsbescherming. We pleiten voor extra waarborgen in de onafhankelijkheid van de sanctionerende ambtenaar, zoals specifieke regels voor benoeming, niet-afzetbaarheid, en voorwaarden bij bevordering, overplaatsing, opschorting of beëindiging van functies. Vanwege zorgen van het VN-Kinderrechtencomité beperken we het opleggen van GAS-boetes tot personen vanaf 16 jaar. Voor ambtenaren komt er een specifieke opleiding over omgang met minderjarigen. Tot slot introduceren we een verplicht rapportagesysteem om de toepassing van GAS-boetes grondig te evalueren.
  11. Interne noodplanning. We werken met een noodplanningsambtenaar die ervoor zorgt dat de stad zo goed mogelijk is voorbereid op noodsituaties en grote incidenten. Voorbeelden hiervan zijn een hevige brand, een overstroming, een ontploffing en noodweer.