zaterdag, 25 januari 2025

Ouderenzorg

We streven naar een leeftijdsvriendelijke buurt waar zorgdiensten en voorzieningen dichtbij zijn. We bieden diverse woonvormen aan voor ouderen die thuis willen blijven wonen en ontwikkelen woonzorgzones en zorgknooppunten voor integrale zorg en sociale ontmoeting.
Een zorgnetwerk ondersteunt niet-georganiseerde ouderen met vrijwilligershulp, en we creëren een dementievriendelijke stad met extra ondersteuning voor mantelzorgers. Buddyprojecten en vrijwilligerswerk bieden aanvullende hulp, terwijl actieve senioren worden aangemoedigd met aangepaste sportfaciliteiten.
Onze rampenplanning houdt rekening met ouderen, en we investeren in kwalitatieve, betaalbare zorg in woonzorgcentra. We pleiten voor herziening van de onderhoudsplicht zodat ouderen niet financieel worden belast door hun kinderen. Zorg voor personeel in de ouderenzorg is ook een prioriteit.

  1. Een leeftijdsvriendelijke buurt. Ouder worden betekent dat men steeds meer aangewezen is op voorzieningen in de buurt. Zorgdiensten, handelszaken, ontspanningsmogelijkheden moeten nabij zijn en toegankelijk. We stellen ons voor elke deelgemeente de vraag wat er nodig is zodat oudere mensen langer in hun buurt kunnen wonen. Wat goed is voor de ouderen, is goed voor iedereen.
  2. Woonvormen op maat. We voorzien verschillende woonvormen op maat van ouderen. De meeste ouderen willen immers liefst thuis blijven wonen.
  3. Woonzorgzones of zorgknooppunten. Een woonzorgzone of zorgknooppunt heeft de bedoeling een comfortabele woonomgeving te creëren waar mensen zo lang mogelijk thuis kunnen blijven. In een (fysiek) zorgknooppunt kunnen inwoners terecht met alle zorgvragen. Buurthuizen en lokale dienstencentra maken zorg en ontmoeting laagdrempelig en gaan eenzaamheid tegen. Buurtgerichte zorg kunnen we combineren met dorpspunten/buurtpunten. In een dorpspunt komen niet alleen zorg en welzijnspartners samen, maar bijvoorbeeld ook vrijetijdsactoren en andere loketwerkingen. In Nevele bouwen we een lokaal dienstencentrum uit.
  4. Zorgnetwerk. Deinze heeft sterke en actieve seniorenverenigingen, maar er zijn ook ouderen die hier niet aan deelnemen. Om deze niet-georganiseerde ouderen niet uit het oog te verliezen, wordt een zorgnetwerk opgezet. Dit netwerk, geleid door een professionele coördinator, verbindt vrijwilligers met zorgbehoevenden en biedt hulp zoals ziekenvervoer, boodschappendienst en bezoekjes aan eenzame mensen. Het zorgnetwerk helpt mensen langer thuis te blijven wonen, ondersteunt kwetsbare gezinnen en detecteert verborgen noden sneller. De centrale coördinator bewaakt de kwaliteit van het vrijwilligerswerk en zorgt ervoor dat het niet ten koste gaat van regulier betaalde arbeid.
  5. Dementievriendelijke stad. Een dementievriendelijke stad zet zich actief in om mensen met dementie en hun mantelzorgers zo lang mogelijk mee te laten doen in de samenleving. Het is de taak van gemeenten om ervoor te zorgen dat dit kan, met de juiste zorg en ondersteuning. De buurtcoach ondersteunt de mantelzorgers.
  6. Ondersteuning voor mantelzorgers. In het gemeentelijk informatiepunt voor mantelzorgers kunnen de mantelzorgers terecht met al hun zorgvragen en vinden ze een overzicht van alle zorgdiensten. Op regelmatige basis worden de mantelzorgers gecontacteerd met de vraag of er veranderde noden zijn. Mantelzorgers spelen een cruciale rol in een zorglandschap, zij verdienen een goede ondersteuning, ook vanuit de lokale besturen. Mantelzorg opnemen moet een bewuste keuze zijn en mag geen verplichting worden. We doen er alles aan om mantelzorgers te ondersteunen via de gemeentelijke mantelzorgpremie, maar bovenal streven we ernaar dat mantelzorgers beroep kunnen doen op goed georganiseerde diensten, zoals aangepast vervoer, thuiszorg en oppas. Mantelzorgers moeten tijdelijk kunnen ontlast worden van hun zware taak.
  7. Buddyprojecten. Niet iedereen kan beroep doen op mantelzorgers. Daarvoor is het aangewezen om buddyprojecten op te zetten en een vrijwilligerswerking. Alleenstaanden en/of hulpbehoevende kunnen op die manier hulp krijgen om boodschappen te doen, maar een gewoon bezoek biedt vaak ook een grote meerwaarde.
  8. Actieve senioren. Bewegen kan ouderen mobiel en sociaal actief houden. We zetten in op sportinfrastructuur gericht op ontmoeting en aangepast aan de specifieke noden van ouderen. We denken hierbij aan overdekte petanquepleinen, outdoor fitness toestellen, een boulodroom.
  9. Rampenplanning op maat van ouderen. Een goede rampenplanning is afgestemd op ouderen. Voorbeelden zijn het hitteplan met extra aandacht voor (sociaal geïsoleerde) ouderen. We maken een hulpplan als een straat wordt opengebroken. Er wonen allicht enkele personen die te onzeker zijn om buiten te komen en die hulp behoeven voor hun dagelijkse voorzieningen.
  10. Het woonzorgcentrum. Wie naar een woonzorgcentrum verhuist, heeft recht op kwalitatieve, betaalbare zorg. We investeren in de kwaliteit van woonzorgcentra door voldoende personeels- en werkingsmiddelen te voorzien. Zo garanderen we dat zorgpersoneel echt tijd heeft om te zorgen voor ouderen. Het is onze overtuiging dat onze woonzorgcentra in publieke handen blijven en we dus als lokaal bestuur zelf actor blijven. De kwaliteit van de zorg, financiële toegankelijkheid, lokale verankering, buurtgericht werken en democratische controle horen de uitgangspunten te zijn.
  11. Onderhoudsplicht herbekijken. Wanneer ouderen zelf onvoldoende middelen hebben om een verblijf in een woonzorgcentrum te bekostigen, worden de kosten momenteel door het zorgbedrijf/OCMW verhaald op hun kinderen. Dit zorgt ervoor dat minder begoede ouderen soms aarzelen om naar een woonzorgcentrum te verhuizen, uit angst hun kinderen financieel tot last te zijn. Dit is asociaal en onrechtvaardig. Daarom pleiten we voor de afschaffing van de onderhoudsplicht van kinderen ten aanzien van hun ouders, behalve in situaties van ziekte, laag inkomen of verstoorde relaties, waar het OCMW hierover kan beslissen. Kinderen behouden de mogelijkheid om vrijwillig financieel bij te dragen. Zo wordt de rusthuisfactuur geen belemmering voor ouderen om de zorg te krijgen die ze nodig hebben, zonder afbreuk te doen aan de generationele solidariteit.
  12. Zorg voor het personeel. We dragen zorg voor het personeel in de ouderenzorg. We bewaken hun work-life balans en zorgen voor voldoende handen op de werkvloer.