zaterdag, 15 maart 2025

Lokale economie en werk in eigen streek

We richten ons op het versterken van lokale handelaars en het bevorderen van een dynamische dorpskern. Door bevragingen en de adviesraad lokale economie willen we inspelen op de behoeften van onze handelswijken.
We ondersteunen kleine ondernemers, maatwerkbedrijven, en korte ketens, en bieden via een stedelijk ondernemersloket en co-workingplaatsen hulp en samenwerking. Onze stad geeft de voorkeur aan levendige winkelbuurten in het centrum en de deelgemeenten, zonder uitbreiding van grote winkelcentra. Met een start-up-wedstrijd en een aankoopbeleid dat lokale handelaars ondersteunt, streven we naar een inclusieve en duurzame economie.

  1. Participatie. Wij willen de nieuwe legislatuur inzetten met een grondige bevraging in alle handelswijken en op de bedrijventerreinen. Alleen zo kan het beleid gericht inspelen op de noden en opportuniteiten. De adviesraad lokale economie levert hieraan een bijdrage en heeft echt invloed op het beleid.
  2. Lokale economie. Essentieel bij het streven naar levendige dorpskernen zijn de lokale handelaars. Een dorp zonder bakker, beenhouwer, bank en dergelijke zal langzaam doodbloeden. We willen dan ook alles inzetten op deze kleine, lokale handelaars en op de korte ketens tussen producent en consument. Lokaal verankerde ondernemingen en KMO ‘s zorgen voor duurzame werkgelegenheid. Ze spelen een belangrijke rol in het lokaal weefsel.
  3. Sociale economie. De maatwerkbedrijven (vb. Demival) op ons grondgebied, bieden veel tewerkstellingskansen voor mensen die het moeilijk hebben op de reguliere arbeidsmarkt. We ondersteunen deze bedrijven door samenwerking aan te gaan en als stad zelf klant te zijn.
  4. Stedelijk ondernemersloket. We zien de stad een actieve rol spelen om hen te ondersteunen, de onderlinge uitwisseling te bevorderen en om hen met lokale actoren zoals buurtbewoners, scholen en verenigingen in contact te brengen. Op die manier willen we ondernemers versterken, waarderen en hen een duidelijke stem geven. Ondernemers kunnen daarvoor met hun vragen terecht in één stedelijk ondernemersloket. We besteden bijzondere aandacht aan ondernemers die extra barrières moeten overwinnen.
  5. Co-workingplaatsen. De stad faciliteert initiatieven i.v.m. buurtversterkende co-workingplaatsen. Op zo een locatie kunnen zelfstandigen, thuiswerkers, freelancers, … samen een werkplek delen. Mensen ontmoeten elkaar daar, werken kostenbesparend en stimuleren elkaar. In de deelgemeenten kan dit bijvoorbeeld in de gemeenschapszalen of in herbestemde kerken.
  6. Aankoopbeleid in functie van de lokale handel. Waar mogelijk voert de stad een aankoopbeleid dat de lokale handelaars kan ondersteunen. Een concreet voorbeeld is de aankoop van boeken door de bibliotheek. Het opsplitsen van de opdracht zorgt ervoor dat lokale boekhandels kunnen meedingen. Hetzelfde wordt mogelijk gemaakt voor de lokale drankenhandelaars. De stad is bovendien ook een consument van de lokale economie. We bieden alle nieuwe inwoners een aantal streekproducten aan. Zelf gebruiken we ook streekproducten.
  7. Levendige winkelbuurten. Wij focussen op lokale initiatieven met een meerwaarde voor de burgers en niet voor de multinationals. Met twee shoppingcentra buiten het centrum en het aantal baanwinkels, is Deinze op dat vlak verzadigd. Nog meer investeren in grote winkels buiten het centrum is nefast voor onze centrumstraten. Wij kiezen voor levendige winkelbuurten in het centrum en onze deelgemeenten. 
  8. Dynamische dorpskernen. Ons lijkt het interessant om een deel van dit budget te voorzien voor een start-up-wedstrijd. Ondernemers kunnen met hun idee intekenen voor de wedstrijd en kunnen op die manier een coaching winnen door een ervaren ondernemer. De vestiging hoeft dan niet meer het centrum van Deinze te zijn, maar kan in alle deelgemeenten. Op die manier werken we aan de dynamiek van alle dorpskernen.