Samen zorgen we voor een evenwichtige en solidaire benadering van lokaal mondiaal beleid.
We integreren mondiale overpeinzingen in alle stedelijke beslissingen en verduurzamen ons aankoopbeleid door lokaal te kopen en eerlijke productie te waarborgen. We dragen bij aan de 0,7%-norm voor ontwikkelingssamenwerking en passen mensenrechtentoetsen toe op al ons beleid.
We moedigen lokale ondernemers aan om faire principes te volgen en dekoloniseren onze stad door kritisch te kijken naar sporen van kolonisatie en racisme. Door samenwerking met organisaties zoals 11.11.11 en de wereldwinkel, sensibiliseren we onze inwoners en investeren we in structurele hulp en internationale uitwisseling.
- Van ontwikkelingssamenwerking tot lokaal mondiaal beleid. De opsplitsing tussen Noord en Zuid is steeds minder relevant. Lokaal mondiaal beleid is een evenwichtigere visie op het klassieke beleid voor ontwikkelingssamenwerking, aangepast aan de realiteit van vandaag. Lokaal mondiaal beleid is dienstoverstijgend. Hoe meer diensten betrokken zijn in het uitdenken, uitwerken en uitvoeren van het lokaal mondiaal beleid, hoe groter het draagvlak. Deinze is een solidaire stad met inwoners die zich niet alleen Deinzenaar, maar ook wereldburger voelen. Inwoners die solidair zijn met kansarmen elders in de wereld.
- Mondiale beleidskeuzes. Als stad hebben we een voorbeeldfunctie en nemen we een voortrekkersrol op. De bevoegde schepen bekijkt in het college elke beslissing die genomen wordt door een mondiale bril.
- Duurzaam aankoopbeleid. We verduurzamen het eigen aankoopbeleid. We kopen zo lokaal mogelijk. We zien er op toe dat producten die van buiten de EU komen, gegarandeerd in eerlijke omstandigheden worden geproduceerd.
- 0,7 % – norm. Lokaal mondiaal beleid ernstig nemen, betekent dat er voldoende middelen in investeren. Zo draag je als gemeente bij tot de 0,7%-norm, waarmee België en andere landen zich geëngageerd hebben om met alle overheden samen 0,7% van het Bruto Nationaal Inkomen te besteden aan officiële ontwikkelingssamenwerking.
- Mensenrechtentoets. We passen de mensenrechtentoets toe in alles wat de stad doet, zowel in het lokale als het mondiale beleid.
- Faire principes. We moedigen lokale ondernemers aan om hun bedrijfsvoering op faire principes te bouwen.
- Dekolonisatie. We kijken kritisch naar de sporen van kolonisatie of racisme in het straatbeeld en dekoloniseren de stad.
- Sensibiliseren. We sensibiliseren onze inwoners over internationale solidariteit, fair trade principes, dekolonisering en duurzaamheid. We werken daarvoor samen met 11.11.11, de mondiale adviesraad, de wereldwinkel, inwoners die sterk begaan zijn met dit thema. In elke editie van D17 wordt een project in de kijker gezet.
- Werking in partnerlanden. We investeren in structurele hulp. We blijven de stedenband en andere samenwerkingsverbanden steunen.
- Internationale uitwisseling. We stimuleren medewerkers van de stad om deel te nemen aan internationale uitwisseling.