vrijdag, 8 november 2024

Gezondheidszorg

In Deinze zetten we in op een integraal en preventief gezondheidsbeleid door diverse terreinen zoals milieu, wonen, werk, en mobiliteit te integreren. We zetten sterk in op mentaal welzijn met steun voor initiatieven zoals het Overkophuis en buddywerkingen, en organiseren lezingen en zelfhulpgroepen om zelfmoordpreventie te bevorderen.

Verslavingen worden aangepakt via Drugpunt met extra aandacht voor ouderen en jongeren onder de 16 jaar. We ondersteunen zelfhulpgroepen en organiseren sensibilisatie-activiteiten. Het ziekenhuis in Deinze blijft een belangrijke troef, en we onderzoeken samenwerkingsmogelijkheden.

We richten een wijkgezondheidscentrum op voor toegankelijke eerstelijnshulp en preventie, vooral gericht op kansengroepen. Mantelzorgers krijgen extra financiële steun en hulp bij het verkrijgen van sociale voordelen.

  1. Gezondheidsbeleid. Gezondheidsbeleid is in de eerste plaats een geïntegreerd en preventief beleid. Het is vooral via andere bevoegdheden zoals milieu, ruimte, wonen, werk, ouderenbeleid, zorg, jeugdbeleid, kinderopvang, mobiliteit, sport, cultuur, onderwijs- en veiligheidsbeleid dat we aan de gezondheid werken. Preventie is de beste remedie en dat wil zeggen een gezonde omgeving en levenswijze.
  2. Hartveilige stad. Wij zetten ons in voor een hartveilige gemeente door te investeren in automatische externe defibrillators (AED’s) in alle deelgemeenten. Door strategisch geplaatste AED’s en trainingen voor inwoners zorgen we voor snelle en effectieve hulp bij hartstilstand. Deze stap versterkt de veiligheid van onze gemeenschap en vergroot de kans op overleving in noodsituaties.
  3. Mentaal welzijn. We besteden bijzondere aandacht aan geestelijke gezondheidszorg, met nadruk op zelfmoordpreventie. Zowel mensen met psychische problemen als hun families hebben vaak meer ondersteuning nodig dan professionele hulpverlening kan bieden. Initiatieven zoals het Overkophuis en buddywerkingen met opgeleide vrijwilligers krijgen onze bijzondere steun. We moedigen zelfhulpgroepen aan voor wederzijdse informatieve en emotionele ondersteuning. Op de website komt een link naar VLESP (1813), en we organiseren lezingen over suïcidepreventie.
  4. Aanpak van verslavingen. De verslavingsproblematiek wordt via Drugpunt opgevolgd, waarbij we ook aandacht besteden aan ouderen die hiermee te maken hebben. Zelfhulpgroepen zoals AA worden aangemoedigd en ondersteund. De stad zorgt voor sensibilisatie en organiseert lezingen door ervaringsdeskundigen, bijvoorbeeld bij boekvoorstellingen. Om jongeren onder 16 jaar te beschermen, vragen we uitbaters van (nacht)winkels een charter te ondertekenen waarin ze beloven geen alcohol aan deze jongeren te verkopen.
  5. De toekomst van ons ziekenhuis. Het algemeen ziekenhuis op het grondgebied van Deinze is een grote troef voor onze stad. Er zijn diverse samenwerkingsverbanden mogelijk.
  6. Een wijkgezondsheidscentrum. We richten een wijkgezondheidscentrum op dat laagdrempelige en betaalbare eerstelijnshulp aanbiedt met veel aandacht voor preventie en gezondheidspromotie. Er is specifieke aandacht voor kansengroepen, die de weg naar het reguliere aanbod moeilijk vinden. Dit komt eveneens tegemoet aan de nood aan meer huisartsen in de stad.
  7. Mantelzorgers. We geven mantelzorgers meer financiële ruimte en helpen bij de toegang tot sociale voordelen en premies, die versnipperd zijn over verschillende overheden en bevoegdheidsniveaus.