Bij Groen & Vooruit zetten we ons in voor een transparant en betrokken bestuur. Daarom zorgen we voor livestreams van gemeenteraadsvergaderingen en delen we alle relevante documenten, zodat iedereen volledig geïnformeerd is. We geven inwoners een echte stem via het burgerkwartier, waar goede ideeën rechtstreeks tijdens de gemeenteraad kunnen worden voorgesteld. Onze adviesraden openen we voor iedereen die mee wil denken, waardoor ze een eerlijke afspiegeling van onze samenleving worden.
Kinderen krijgen bij ons ook een plek in de politiek via een kindergemeenteraad, en we luisteren actief naar de ideeën van jongeren en ouderen in onze gemeenschap. We maken informatie voor iedereen toegankelijk en begrijpelijk, en we betrekken inwoners vanaf het begin bij grote projecten om samen tot de beste oplossingen te komen.
Door burgerplatformen te ondersteunen, versterken we de samenwerking tussen buurt en bestuur, en met het uitdaagrecht geven we burgers de kans om overheidstaken zelf op te pakken als ze denken dat het beter kan. Bij complexe vraagstukken brengen we via burgerpanels de kennis en ideeën van onze inwoners samen, en we organiseren open dialoogavonden om iedereen een kans te geven mee te praten over de toekomst van onze stad.
Samen bouwen we aan een eerlijke, transparante en duurzame toekomst.
- Een transparante gemeenteraad. Een open en toegankelijk stadsbestuur voorziet in een livestreaming van de gemeenteraad. Bij de publicatie van de agenda van de gemeenteraad op de website wordt niet alleen het raadsbesluit gepubliceerd, maar ook de documenten die aanleiding hebben gegeven tot die beslissingen. Hierdoor maken we alle informatie over agendapunten volledig beschikbaar voor het publiek. We informeren op een toegankelijke manier over de beslissingen die genomen worden in de gemeenteraad.
- Het burgerkwartier. We bieden inwoners de mogelijkheid om tijdens de gemeenteraad hun spreekrecht uit te oefenen via het burgerkwartier. Als iemand een idee heeft dat heel de stad ten goede kan komen, kan die een verzoekschrift indienen om dit tijdens het burgerkwartier op de agenda van de gemeenteraad te zetten. Als het punt geldig wordt verklaard, dan krijgt de indiener vijftien minuten om het mondeling toe te lichten. Zo zorgen we voor een duidelijke en gestructureerde aanpak om met de vragen en ideeën van inwoners om te gaan.
- Adviesraden 2.0. Adviesraden die streng selecteren wie wel en niet mag deelnemen, zijn niet meer van deze tijd. De adviesraad van 2025 wil meer inwoners betrekken via een open oproep voor iedereen met interesse. Dit maakt de adviesraden minder politiek en meer een afspiegeling van de samenleving. We veranderen adviesraden in dynamische participatiegroepen. Adviesraden krijgen steun van stadsambtenaren en overleggen regelmatig met de verantwoordelijke schepen. Voor alle grote projecten vragen we systematisch om advies en nemen deze adviezen mee in onze beslissingen. Daarnaast verbeteren we de samenwerking tussen de adviesraden door ze te groeperen in clusters: vrije tijd, welzijn en ruimte.
- Kindergemeenteraad We geven bijzondere aandacht aan de stem van onze kinderen. Samen maken we van onze stad een kindvriendelijke stad, waarbij we de eerste stappen zetten met een kindergemeenteraad. De kinderen die in deze raad zitten geven advies aan de gemeenteraad. De kinderen bepalen zelf over welke thema’s ze het willen hebben. Alle kinderen uit het vijfde en zesde leerjaar kunnen zich kandidaat stellen.
- Permanente dialoog met jongeren en ouderen. De seniorenadviesraad (SAR) en de jeugdraad zijn de kanalen bij uitstek voor structurele inspraak- en participatie. We betrekken deze raden actief bij de opmaak en de uitvoering van het meerjarenplan. Om de noden van ouderen in kaart te brengen, wordt op regelmatige basis een behoefteonderzoek gedaan. We richten ons ook specifiek naar ouderen die moeilijker te bereiken zijn of minder goed ter taal zijn. Ook hier zal de inzet van de SAR belangrijk zijn.
- Inwoners aan zet. Onze inwoners voelen zich betrokken en willen meer inspraak en actief bijdragen.Het lokale niveau is perfect om onze democratie te vernieuwen. Inwoners moeten goed geïnformeerd zijn om samen te kunnen overleggen, beslissen en handelen. We staan voor transparantie en willen participatie in elk dossier verankeren. Zo zorgen we ervoor dat de beslissingen van de stad beter aansluiten bij de wensen en behoeften van de inwoners.
- Openbaarheid van bestuur. Openbaarheid van bestuur is een levende praktijk! We maken informatie zo toegankelijk, begrijpelijk en doorzoekbaar mogelijk. We streven naar laagdrempeligheid, zowel in het stadhuis als op onze website en op papier. Heldere taal en toegankelijkheid voor mensen met een beperking zijn daarbij essentieel.
- Grote projecten vanuit betrokkenheid. We ontwikkelen een goed doordacht inspraakproces waarbij niet alleen de uitkomst telt. Bij grote projecten zoals ruimtelijke ordening en verkavelingen worden inwoners zo vroeg mogelijk betrokken. Dit voorkomt misverstanden, vervelende discussies en juridische procedures. We hebben bijzondere aandacht voor de participatie van kinderen en jongeren. Door hen op een oprechte manier te betrekken, leren we hen een waardevol principe: we bouwen samen aan waar we van houden. We geven kinderen en jongeren het vertrouwen om hun toekomst mee vorm te geven en voorzien in een permanente dialoog. Hun frisse, ongehinderde manier van denken kan leiden tot innovatieve oplossingen.
- Burgerplatformen. We stimuleren actief burgerplatformen in alle deelgemeenten. Deze platformen bevorderen de samenwerking tussen de buurt en het bestuur. Initiatieven zoals die in Hansbeke dienen als model voor lokale raden. Burgerplatformen gericht op specifieke thema’s, zoals een fietssnelweg of straatvernieuwing, werken in echte co-creatie en gaan verder dan alleen informatie verstrekken. We streven ernaar om proactief te zijn en niet enkel reactief te moeten reageren op actiegroepen.
- Uitdaagrecht. Ook wel bewonersbod genoemd, geeft buurtbewoners, verenigingen en soms lokale ondernemers de mogelijkheid om bestaande overheidstaken over te nemen. Dit kan wanneer burgers denken dat zij betere of goedkopere resultaten kunnen bereiken. Het is geen besparingsmaatregel en ook niet bedoeld om overheidstaken af te bouwen. Het algemeen belang en de continuïteit van de dienstverlening staan voorop. Een goed voorbeeld hiervan is https://meerijden.be/
- Burgerpanel. Bij complexe problemen en langetermijnkwesties wordt de gemeenteraad versterkt met een burgerpanel. Dit panel bestaat uit een representatieve groep inwoners, samengesteld door loting. Het burgerpanel biedt diepgaande inzichten en helpt bij het vinden van breed gedragen oplossingen.
- Open dialoog. Het stadsbestuur organiseert open dialoogavonden over belangrijke lokale thema’s. Deze avonden zijn bedoeld voor open gesprekken waar iedereen, ongeacht politieke voorkeur, welkom is. Het doel is om betrokkenheid te vergroten en diverse perspectieven samen te brengen. Mensen worden persoonlijk uitgenodigd en kunnen vooraf mogelijke voorstellen op de website bekijken.