zaterdag, 15 maart 2025

Een financieel gezonde stad met inspraak

Bij Groen & Vooruit beloven we dat er geen belastingverhogingen komen, gezien de gezonde financiële situatie van onze stad. Wij geloven dat belastingen noodzakelijk zijn voor hoogwaardige diensten zoals zorg, veilige infrastructuur en een levendig verenigingsleven, en we willen deze diensten beschermen

Tegelijkertijd zetten we in op belastingen die de samenleving en het milieu ten goede komen, zoals heffingen op reclamedrukwerk en leegstand, die duurzaam gedrag stimuleren. Onze belastingen en retributies zijn eerlijk en houden rekening met de draagkracht van onze inwoners, waarbij we duurzame keuzes belonen, zoals subsidies voor energiebesparing. 

We kiezen voor slimme investeringen die een duurzame toekomst garanderen, en via wijkbudgetten geven we bewoners de kans om hun leefomgeving actief vorm te geven. Inwoners krijgen ook inspraak via de burgerbegroting, waar ze zelf prioriteiten stellen voor lokale projecten. Met een meldplatform zorgen we voor directe communicatie en snelle opvolging, zodat iedereen gehoord wordt. 

Samen maken we keuzes die ons dichter bij een groene, rechtvaardige en leefbare toekomst brengen.

  1. Geen verhoging van de belastingen. Een verhoging van de belastingen is niet nodig gezien de financiële situatie van de stad. Belastingen zijn nodig voor goede dienstverlening, betaalbare zorg en kinderopvang, veilige fiets- en voetpaden, een bruisend verenigingsleven, en een aangename leefomgeving. Een verlaging van de belastingen zou waarschijnlijk leiden tot een afbouw van deze diensten.
  2. Belastingen die de samenleving en het milieu ten goede komen. Voorbeelden hiervan zijn belastingen op reclamedrukwerk om papierverbruik te verminderen, op lichtreclames tegen lichtvervuiling, op leegstand en tweede verblijven om efficiënter ruimtegebruik te bevorderen, en op pylonen en drijfkracht om landschapsbehoud en energiebesparing te stimuleren.
  3. Eerlijke belastingen en retributies. Belastingen voor gemeentelijke diensten houden rekening met de financiële draagkracht van alle inwoners, inclusief kwetsbare groepen. Belastingen en retributies die gedrag willen beïnvloeden, zoals parkeergelden en afvalheffingen, moeten niet alleen de kosten dekken, maar ook duurzaam gedrag stimuleren. Het geld dat hiermee wordt verzameld, wordt ingezet om positieve acties te belonen, zoals subsidies voor energiebesparing en CO2-reductie.
  4. Subsidies die milieuvriendelijk gedrag stimuleren. Investeringssubsidies voor milieuvriendelijke projecten thuis helpen om het energieverbruik te verminderen en stimuleren de lokale economie. Door energie-efficiënte investeringen te ondersteunen en CO2-uitstoot te belasten, kan de stad bedrijven aanmoedigen om hun impact op het milieu te verminderen zonder extra kosten voor bedrijven of belastingverhogingen voor burgers.
  5. Slimme investeringen. We staan voor belangrijke uitdagingen zoals de vergrijzing, de klimaatopwarming, het garanderen van de pensioenen van de ambtenaren en nog veel meer. We moeten kiezen voor slimme investeringen die een verschil maken voor de inwoners van Deinze. Deze investeringen moeten zowel op korte termijn effectief zijn als op lange termijn waarde toevoegen voor toekomstige generaties.
  6. Wijkbudgetten. We voeren een actief participatiebeleid  met concrete wijkbudgetten en professionele ondersteuning. Dit moedigt vrijwillige inwoners aan om zelf hun buurten en wijken vorm te geven. De wijkbudgetten worden herverdelend ingezet: wijken met grotere noden krijgen meer budget. We betrekken waar mogelijk ook scholen, verzorgingsvoorzieningen en woongelegenheden voor mensen met een beperking. De wijkbudgetten worden actief gepromoot en we hanteren een eenvoudige aanvraagprocedure. Met de wijkbudgetten bevorderen we de sociale cohesie en leefbaarheid in de wijken. Inwoners bepalen zelf wat voor hen prioriteit heeft.
  7. Burgerbegroting. Inwoners zelf beslissen zelf over een deel van het lokale budget. Hiervoor stellen verschillende groepen inwoners samen een agenda op en maken keuzes voor het algemeen belang. Dit zorgt voor nieuwe ontmoetingen en brengt mensen dichter bij elkaar. Ondersteund door de participatieambtenaar richt het proces zich op inclusiviteit, waarbij ook moeilijk bereikbare groepen worden betrokken. Jaarlijks kiezen inwoners via een openbare inspraakprocedure projecten waar zij geld aan willen geven, zoals verkeersveiligheid, mobiliteit, speelpleinen en bosbeheer. Deze ideeën zijn een waardevolle aanvulling op de expertise van de administratie en politiek. 
  8. Een meldplatform.  Inwoners kunnen de stad op verschillende manieren bereiken: via mail, whats app, een gratis nummer. Alle meldingen worden binnen een bepaalde tijdsperiode opgevolgd.